Czas na KIMCHI !
Co to kimchi ??
Kimchi to danie, które można spokojnie uznać za symbol kultury koreańskiej, podobno każdy mieszkaniec Korei Południowej zjada go rocznie około 20 kg. W Korei kimchi jest ważną przystawką do praktycznie każdego dania, ale jest też również używane do tworzenia innych potraw. Przepis na kimchi przekazywane jest z pokolenia na pokolenie i w zależności od danego regionu może się trochę od siebie różnić. Ciekawe jest to, że tuż przed zimą w każdym domu zbiera się cała rodzina aby wspólnie przygotować większe zapasy tego wspaniałego przetworu. Co więcej w 2013 roku tradycyjny proces przygotowywania kimchi, który nosi nazwę kimjang, został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Kimchi to kiszone warzywa z licznymi przyprawami i dodatkami. Oryginalnie podstawą przepisu jest kapusta pekińska, a dodatkami do niej są marchewka, por, rzepa, czosnek oraz cebula dymka, które mają na celu wzmocnienie smaku i sterylizacje potrawy. Jako najważniejszą przyprawę uznaje się świeżą, sproszkowaną koreańską paprykę chili - gochugaru. Dzięki tej papryce kimchi nabiera niezwykle intensywnego i pikantnego smaku. W niektórych przepisach można się również spotkać z dodatkami w postaci imbiru, owoców (zazwyczaj jabłka), orzechów, owoców morza i ryb takich jak krewetki, ostrygi, anchois, płaczki, kałamarnice lub ośmiornice.
https://www.google.com
Wartości odżywcze
Kimchi zostało uznane za jedno z najzdrowszych dań na świecie. Zawiera ono liczne witaminy, składniki mineralne, błonnik oraz bakterie Lactobacillus (bakterie kwasu mlekowego), które uznaje się za najważniejszy składnik kimchi ze względu na ich pozytywny wpływ na zdrowie. Wspomagają one prace jelit i odpowiednie trawienie, hamują również rozwój bakterii chorobotwórczych, a co za tym idzie zwiększają odporność na infekcje, wzmacniając przy tym organizm.
Ciekawostki
Kimchi to danie, które można spokojnie uznać za symbol kultury koreańskiej, podobno każdy mieszkaniec Korei Południowej zjada go rocznie około 20 kg. W Korei kimchi jest ważną przystawką do praktycznie każdego dania, ale jest też również używane do tworzenia innych potraw. Przepis na kimchi przekazywane jest z pokolenia na pokolenie i w zależności od danego regionu może się trochę od siebie różnić. Ciekawe jest to, że tuż przed zimą w każdym domu zbiera się cała rodzina aby wspólnie przygotować większe zapasy tego wspaniałego przetworu. Co więcej w 2013 roku tradycyjny proces przygotowywania kimchi, który nosi nazwę kimjang, został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Kimchi to kiszone warzywa z licznymi przyprawami i dodatkami. Oryginalnie podstawą przepisu jest kapusta pekińska, a dodatkami do niej są marchewka, por, rzepa, czosnek oraz cebula dymka, które mają na celu wzmocnienie smaku i sterylizacje potrawy. Jako najważniejszą przyprawę uznaje się świeżą, sproszkowaną koreańską paprykę chili - gochugaru. Dzięki tej papryce kimchi nabiera niezwykle intensywnego i pikantnego smaku. W niektórych przepisach można się również spotkać z dodatkami w postaci imbiru, owoców (zazwyczaj jabłka), orzechów, owoców morza i ryb takich jak krewetki, ostrygi, anchois, płaczki, kałamarnice lub ośmiornice.
https://www.google.com
Wartości odżywcze
Kimchi zostało uznane za jedno z najzdrowszych dań na świecie. Zawiera ono liczne witaminy, składniki mineralne, błonnik oraz bakterie Lactobacillus (bakterie kwasu mlekowego), które uznaje się za najważniejszy składnik kimchi ze względu na ich pozytywny wpływ na zdrowie. Wspomagają one prace jelit i odpowiednie trawienie, hamują również rozwój bakterii chorobotwórczych, a co za tym idzie zwiększają odporność na infekcje, wzmacniając przy tym organizm.
Ciekawostki
- W 1986 roku w Seulu otwarto muzeum kimchi – Kimchi Field Museum – dokumentujące historię potrawy, jej różnorodność i techniki przygotowania
- Kimchi jest potrawą niskokaloryczną – 100 gramów ma 32 kcal
- Wiele Koreańczyków ma w domach osobne lodówki, w których trzyma tylko kimchi
Komentarze
Prześlij komentarz